menu
Imatge de fons

Sessió monogràfica per analitzar nous models de negoci en el marc de l'economia circular

18/02/2019

Emmarcat en el projecte europeu UrbanWINS i organitzat conjuntament entre l'Ajuntament de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa EPSEM-UPC va acollir ahir la jornada titulada “ÀgoraEC d’economia circular”.

L’objectiu de la sessió fou executar una de les accions pilot, escollida mitjançant el procés de participació ciutadana del projecte UrbanWINS. L’acció consisteix a difondre i analitzar fluxos de recursos, residus i subproductes per explorar nous models de negoci.

Per tal de realitzar-ho és va organitzar l’àgoraEC, un esdeveniment dinàmic i participatiu en el qual cinc mentors exerciren de jurat per atorgar un premi consistent en realitzar un estudi de viabilitat al projecte guardonat.

La jornada

La sessió s’inicià amb la benvinguda del regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta i la directora de l’EPSEM, Rosa Argelaguet. Tot seguit, diversos ponents van parlar sobre el projecte Urbanwins i es va presentar el projecte de Bioeconomia circular en residus electrònics. A continuació es van exposar els cinc projectes als assistents i l’equip de mentors. Aquests projectes foren analitzats de forma col·lectiva per part dels assistents i el jurat va decidir el projecte guanyador. L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va fer lliurament del premi al projecte escollit, que va ser presentat per Simbiosy i consisteix en una xarxa de calor utilitzant recursos residuals (biogàs/biomassa) del Dipòsit Controlat de Bufalvent. El premi va ser recollit per Josep Rosell.

Els mentors

Àmbit tècnic: Antoni Dorado (UPC Manresa)

Àmbit econòmic: Antoni Viladomat (UManresa)

Àmbit mediambiental: Ricard Vizcarra, (Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya)

Àmbit social: Francesc Sol (Associació de Veïns i Veïnes del barri de les Escodines de Manresa)

Àmbit UrbanWINS: Frederic Clarens (EURECAT)

Els projectes presentats

Projecte 1: Xarxa de calor utilitzant recursos residuals (biogàs/biomassa) Dipòsit Controlat de Bufalvent (Simbiosy)

Projecte 2: Proposta d’economia circular al PAE els Trullols de Manresa (Associació Empresaris Els Trullols Parc)

Projecte 3: Reparatruck: servei mòbil d’autoreparació (Solidança)

Projecte 4: Bioeconomia forestal circular (Boscat)

Projecte 5: ScrapStore Bufalvent (Associació Empresaris Bufalvent)

El projecte UrbanWINS

UrbanWINS és un projecte europeu finançat pel programa de Recerca i Innovació Horizon2020, que està avaluant com les ciutats consumeixen recursos i productes i com n’eliminen els residus que generen, i com millorar el seu metabolisme urbà.

El projecte, amb una durada de 36 mesos, es va iniciar el mes de juny de 2016, està liderat per la ciutat italiana de Cremona i hi participen 26 institucions d’arreu d’Europa.

UrbanWINS té com a objectiu desenvolupar noves estratègies de gestió i prevenció de residus per aconseguir patrons de producció i consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus, amb la finalitat d’augmentar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones urbanes i la sostenibilitat ambiental, econòmica i social del territori.