menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

Tot a punt per a la Refesta del Camí Ignasià d'aquest dissabte

20/07/2022
  • La gran festa de cultura popular, circ, música i llum tindrà lloc aquest dissabte 23 de juliol al Centre Històric i al Pont Vell de Manresa, de la mà de les entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat.
  • Amb motiu del perill extrem d’incendi forestal, la part pirotècnica prevista a l’espectacle “Camí de Llum i Foc” no es podrà dur a terme i s’ajorna per a una nova data dins el programa Manresa 2022.
  • La Refesta comportarà alguns talls de trànsit a carrers del Centre Històric, a la rotonda de Sant Marc fins a la Reforma (tot el dia) i a la Via Sant Ignasi (a partir de les 6 de la tarda, aproximadament).

Fa 400 anys, un segle després de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa, la ciutat es va bolcar en unes festes per celebrar la canonització del sant, que van omplir els carrers de festa i actes populars. Per rememorar aquesta efemèride que va sacsejar la ciutat sencera, arriba #LAREFESTA del Camí Ignasià, una jornada festiva oberta al públic que a partir de les 19 h del 23 de juliol fins a la matinada omplirà Manresa de música, cultura popular i tradicional i llum.

L’esdeveniment inclou el següent programa amb horaris i espais definitius:

19.00 h: TRABUCADA DE SANT IGNASI - Plana de l'Om i Plaça dels Drets

19.15 h: CERCAVILA DEL PELEGRÍ amb Àliga, Gegants, Víbria, Drac, Mulassa, tabalers i tabalons - Plana de l'Om – Carrer Sant Miquel – Plaça Major i Plaça dels Drets – Carrer Sobrerroca – Plaça Major

19.30 h: TRANSFORMACIONS Espectacle de dansa tradicional - Plaça Major

20.00 h: CERCAVILA DEL PELEGRÍ (continuació) Plaça Major - Parc de la Seu

20.15 h: BALLADES DE SANT IGNASI amb Àliga, Gegants, Víbria, Drac i Mulassa - Parc de la Seu

20.45 h: CASTELLS DE SANT IGNASI Parc de la Seu

21.15 h: CERCAVILA DEL PELEGRÍ (continuació) - Parc de la Seu - Plaça Sant Ignasi

21.30 h: ESPURNES DE SANT IGNASI Demostració de foc itinerant de diables i diablons - Plaça Sant Ignasi – Via Sant Ignasi – Inici Camí de la Cova

21.50 h: EL CIRC DE L'HOME DEL SAC - Pont Vell

22:10 h: CAMÍ DE LLUM I FOC Espectacle de llum, làser, mapping i música - Pont Vell

22.30 h: CONCERT FI DE FESTA amb els grups Roba Estesa i Strombers - Passeig del Riu

Diversos municipis del Bages, entre d’altres Manresa, es troben afectats per l’activació del nivell 3 del Pla Alfa des del dijous 14 de juliol, per perill extrem d’incendi forestal. Per aquest motiu, i donat que l’espectacle piromusical previst dins de l’acte “Camí de Llum i Foc” estava situat al Pont Vell, una zona molt propera a massa forestal, la part pirotècnica prevista no es podrà dur a terme i s’ajorna per una nova data dins del programa commemoratiu de Manresa 2022, on sigui segur per a l’entorn realitzar aquesta activitat.

Impulsada per Manresa 2022 i l’Ajuntament de Manresa, #LAREFESTA comptarà amb la participació de diferents entitats de la ciutat com l’Associació Cultural del Bages, el Grup de Dansa Cor de Catalunya, el Casal Cultural Dansaires Manresans, els Geganters de Manresa, la Colla Castellera Tirallongues de Manresa, Xàldiga i l’associació de circ La Crica, a més del suport del Forn de Cabrianes. Per a més informació sobre les entitats col·laboradores, #LAREFESTA o el projecte Manresa 2022, es pot visitar la web www.manresa2022.cat.

#LAREFESTA del Camí Ignasià vol esdevenir un acte amb recorregut en la programació cultural i festiva de la ciutat i, lligat a l’empenta i la projecció del mateix Camí Ignasià, convertir-se en un esdeveniment icònic i singular de Manresa.

Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats

#LAREFESTA del Camí Ignasià forma part de Manresa 2022, un projecte que conté més de 40 accions i 100 activitats distribuïdes en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a www.manresa2022.cat.

L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, essent el patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la corredoria d’assegurances Pujol com a patrocinadors globals del projecte.

De Manresa al món

Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.

Afectacions de trànsit previstes

Amb motiu d’aquest esdeveniment hi haurà les següents afectacions al trànsit:

Dissabte 23 de juliol

  • De les 5 h (matinada) a diumenge 24 a les 12 h (migdia), amb motiu de la instal·lació de l’escenari i dels equipaments corresponents al concert, es tallarà el trànsit de vehicles del Passeig del Riu, entre la Baixada de la Reforma i la rotonda de Sant Marc (sense afectar les interseccions).

De les 19 h (tarda) a diumenge 24 a les 2 h (matinada):

  • Rotonda carretera C-1411z – enllaç carretera C-55:

- Es tallarà el trànsit de vehicles de l’enllaç de la rotonda de Sant Pau en direcció Manresa - Centre Històric, es mantindrà l’accés des de rotonda al barri de Sant Pau i l’accés a Fàbriques.

- No es podrà circular per la carretera C-1411z entre la rotonda de Sant Pau i el Pont Vell.

  • Carrer Via Sant Ignasi – Carrer Vidal i Barraquer:

- Es tallarà el transit de vehicles de Via Sant Ignasi en direcció Plaça Sant Ignasi – sortida ciutat, desviant-se per carrer Vidal i Barraquer en direcció a carrer Viladordis.

- No es podrà circular per Via Sant Ignasi i carrer Sant Marc entre el carrer Vidal i Barraquer (Museu de Manresa – Piscines Municipals) i la rotonda de Sant Marc (Pont Vell).

- Un cop finalitzats els actes previstos a la Plaça Sant Ignasi i Via Sant Ignasi, es permetrà el pas de veïns afectats i que puguin accedir a casa seva per carrer Santa Llúcia o bé carrer Escodines, i es permetrà la sortida de veïns i de vehicles del pàrquing Centre Històric en direcció Via Sant Ignasi – centre ciutat.

- Camí de la Cova i Passatge de la Cova des de carrer Nou de Santa Clara

De les 21 h (vespre) a diumenge 24 a les 2 h (matinada):

  • Passeig del Riu – Muralla Sant Francesc:

- No es podrà circular per Passeig del Riu entre Muralla Sant Francesc (antiga discoteca Carpa del Riu) i rotonda Sant Marc (Pont Vell).

  • Baixada La Reforma – Pl. Reforma

- Es tallarà el trànsit de vehicles a Plaça Reforma a l’altura del Pont de la Reforma amb motiu del tancament de trànsit de Passeig del Riu.

De les 21.45 h a les 22.30 h (espectacle visual):

  • Carretera C-1411b enllaç C-55 i enllaç C-37z

- Es tallarà el trànsit de vehicles de la Carretera C-1411b (carretera Can Poc Oli – Estació RENFE) entre la Carretera C-55 i el Pont de Sant Francesc (carretera C-37z).

El servei BUS MANRESA es veurà afectat en la L5 Sant Pau – Viladordis i la L8 Perimetral – Estacions, consulteu recorregut i parades afectades a la web www.manresabus.com o bé al telèfon 93 875 71 50.