menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

La Ignasiana BTT continua creixent amb un 45% més de participació en la seva segona edició

27/09/2022

161 ciclistes van participar en la segona edició de la prova que transcorre pel Camí Ignasià i que, a la modalitat dels 115 km entre Verdú i Manresa, hi va sumar una modalitat més curta, amb sortida a Igualada, per a adaptar-se als diferents nivells de cada ciclista

Dissabte passat, 24 de setembre, va tenir lloc la segona edició de la Ignasiana BTT, una ruta autoguiada amb GPS pels darrers 115 km del Camí Ignasià, de Verdú fins a Manresa, travessant les comarques de l’Urgell, Segarra, Anoia i el Bages. Enguany, es va incorporar una nova modalitat, de 50 km, amb sortida a Igualada i arribada, també, a la plaça Sant Domènec de Manresa, cobrint les dues últimes etapes del Camí.

En total, van participar en la cursa 161 ciclistes, 107 dels quals van optar per la modalitat llarga i 54, per la curta. Això suposa un creixement del 45% respecte l’any passat en un esdeveniment cridat a consolidar-se en el calendari esportiu de la Catalunya Central de finals d’estiu i que enriqueix el producte turístic al voltant del Camí Ignasià català.

Les rutes es van iniciar a les 8 del matí des de la plaça Major de Verdú, i posteriorment, a les 10.30 h des de Cal Macu d’Igualada, davant del recentment inaugurant alberg de pelegrins de la capital de l’Anoia. La jornada va transcórrer sense incidents meteorològics ni esportius i dins d’un gran ambient festiu, tot finalitzant al centre de Manresa, al nou avituallament final ubicat a la plaça Sant Domènec.

La Ignasiana BTT no és una cursa competitiva, però en termes generals, enguany el recorregut s’ha fet amb una major velocitat que a la primera edició: el primer participant a arribar a Manresa va fer-ho a les 13.10 h i els darrers, al voltant de les 19.00 h, invertint el primer 5 hores i els darrers pràcticament 11 hores de pedalada. Els 50 km de la modalitat curta es van completar entre les 2 hores 50 minuts i les 5 hores i 15 minuts.

En aquesta edició es van comptabilitzar només 5 abandonaments per avaries, o bé, per cansament. Amb el dorsal número 110, hi van participar el tàndem format per l’ambaixador de Manresa Ignasi Ávila Rodríguez, que acumula 5 participacions en els Jocs Paralímpics, i David Sánchez Guzmán.

La cursa està organitzada per l’Ajuntament de Manresa, la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Som Terra Som Salut i els ajuntaments de Verdú, Cervera, Montmaneu, Igualada , El Bruc i Marganell i va comptar amb la col·laboració de l’Oller del Mas, Esport Ciclista Manresà, Remm Guitart, Guineu, Mafrica, Ara Esport i més d’una seixantena de voluntaris. A més, va comptar amb el suport de Trek Manresa, Corredoria d’assegurances Pujol i Grup Oliva Torras.

Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats

La Ignasiana BTT forma part de l’eix esportiu de Manresa 2022, un projecte que conté més de 40 accions i 100 activitats distribuïdes en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a www.manresa2022.cat.

L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, essent el patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la corredoria d’assegurances Pujol com a patrocinadors globals del projecte.

De Manresa al món

Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.com a producte turístic de cicloturisme a l’entorn del Camí Ignasià de manera estable durant l’any.