menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

L'Ajuntament de Manresa organitza visites ciutadanes a l'antic Col·legi Sant Ignasi, que acollirà el Museu del Barroc de Catalunya

17/03/2023

Les visites són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania, amb inscripció prèvia. Els participants podran conèixer l’interior de l’equipament, les obres de rehabilitació que s’hi han fet i els espais que acolliran el futur Museu del Barroc.

L’Ajuntament de Manresa obrirà les portes de l’antic Col·legi Sant Ignasi el pròxim dissabte 25 de març durant tot el matí, de 10 a 13.30 h. L’objectiu és que totes les persones que ho vulguin puguin conèixer l’equipament per dins i les obres de rehabilitació que s’hi han fet, inclosos hi els espais que acolliran el Museu del Barroc de Catalunya, on s’exposarà el projecte museogràfic.

Les visites són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania. Cal reservar de manera prèvia a través de la web de Manresa Turisme o presencialment a l’Oficina de Turisme (plaça Major, 10), de dilluns a diumenge, de 10 a 18 h.

Les obres per rehabilitar l’antic Col·legi Sant Ignasi (segle XVIII-XIX), declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, permetran a la ciutat recuperar un equipament patrimonial de 8.000 metres quadrats per destinar-lo a usos culturals i turístics.

D’aquests 8.000 metres quadrats, l’actuació de rehabilitació s’ha centrat en 6.000 (els 2.000 restants corresponen a l’arxiu). A la planta baixa, hi haurà l’espai d’acollida de pelegrins, la recepció i sales per a exposicions temporals. A la primera planta s’hi ubicarà el Museu del Barroc de Catalunya, la segona planta es destinarà al Museu de la ciutat de Manresa i la tercera planta acollirà un espai dedicat a la Fundació de Josep Mestres Cabanes, un magatzem, que serà visitable, i els espais tècnics administratius. Pel que fa al claustre, serà de lliure accés i, per tant, quedarà obert a la ciutadania, que guanyarà un nou espai públic preparat també per programar actes culturals.

En aquests moments, s’està encarant el tram final de les obres dels nous accessos i de la rehabilitació interior. En paral·lel, l’Ajuntament de Manresa ja ha iniciat la licitació dels treballs de les noves sales del Museu del Barroc, que inclouen l’adequació dels espais i les instal·lacions d’electricitat, climatització i seguretat i, finalment, l’execució de la museografia. Es preveu que els treballs es desenvolupin al llarg d’aquest any i que les noves sales es puguin inaugurar el 2024.

La intervenció a l’antic Col·legi Sant Ignasi de Manresa és una acció estratègica que permet complir diversos objectius: recuperar patrimoni, guanyar un equipament cultural de referència al país, transformar urbanísticament tot l’entorn —Via Sant Ignasi, carrer Bertrand Serra i plaça de Sant Ignasi—, revitalitzar el Centre Històric, en especial el barri de les Escodines, i deixar un llegat físic de la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa, que s’ha desenvolupat amb l’objectiu de potenciar la ciutat com a destinació turística a través de la petjada patrimonial ignasiana i del fet que Manresa és final del Camí Ignasià.

- Més informació: Manresa es convertirà en l'epicentre del barroc català amb una proposta museogràfica que exalta l'experiència sensorial del visitant