menu
CAT Manresa 2022

El projecte

El Projecte Manresa 2022 és una aposta estratègica de la ciutat, transversal i participativa, amb l'objectiu de celebrar els 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d'un any a la nostra ciutat, s'hi va inspirar per a escriure els Exercicis Espirituals i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l'orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa.

Volem aprofitar l'oportunitat que ens brinda aquesta commemoració històrica de relleu mundial i, seguint l'exemple del pelegrí que va transformar la visió de l'Església i del món, renovar la imatge que tenim de la nostra ciutat i la imatge que oferim al món. Partint de les arrels ignasianes de fa 5 segles, hem de potenciar tant el llegat patrimonial com els valors ignasians originals (tolerància, solidaritat amb la pobresa, importància de la formació i del coneixement, esforç personal, austeritat, espiritualitat, diàleg interreligiós, resiliència, sentit de comunitat), que són plenament vigents, i que han d'impulsar la ciutat cap endavant i fer-la més sostenible, adaptada al nou entorn i econòmicament equilibrada, sense malmetre els recursos locals ni hipotecar el futur del territori. Alhora, hem de potenciar el nostre caràcter acollidor i, tal com vam acollir el pelegrí Sant Ignasi, acollir ara els visitants i turistes que vinguin a Manresa.

Som conscients que hem de projectar una nova Manresa per canviar l'imaginari col·lectiu, per generar autoestima, per obrir-nos al món i per internacionalitzar la ciutat, per esdevenir una autèntica destinació turística, i per fer de Manresa una ciutat més competitiva i més atractiva, tant per als propis ciutadans com per als visitants i turistes, i tant per invertir-hi com per viure-hi. L'objectiu final no és altre que la creació de riquesa al territori i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

Hem de pensar que Manresa ha de ser una ciutat diversa, acollidora i moderna. Aquest és un recurs intangible que ha de potenciar la ciutat, que apel·la a la identitat i al capital humà de la comunitat, tot i que també comptem amb el recurs tangible del patrimoni ignasià escampat pel Centre Històric de la ciutat, com ara La Cova, La Seu, la Capella del Rapte, el Pou de la Gallina, la Capella de Sant Ignasi Malalt o el santuari de La Salut de Viladordis (en total, 22 nodes ignasians). Malauradament, en alguns casos aquest patrimoni ha desaparegut, com el convent dels Predicadors, molt important en l'estada de Sant Ignasi a Manresa, i caldrà pensar com preservem la memòria d'aquests espais.

Amb aquest objectiu, l'octubre del 2013 vam engegar la redacció del Pla Director del Projecte Estratègic Manresa 2022, que ha estat elaborat per una comissió transversal d'experts i de personal de l'Ajuntament, però també amb una àmplia participació dels agents de la ciutat, i que marca els objectius i les prioritats d'acció fins al 2022.