menu

El Museu Comarcal de Manresa comença a funcionar com a Centre d'Acollida de Pelegrins del Camí Ignasià i del Camí de Sant Jaume

08/06/2015

L’Ajuntament de Manresa habilitarà els propers dies un espai provisional que tindrà taquilles, serveis higiènics, wifi, endolls, font d’aigua i màquines de vending perquè pugui ser utilitzades pels pelegrins.

El Museu Comarcal de Manresa comença a funcionar a partir del proper dilluns com a punt d’acollida de pelegrins del Camí Ignasià i d’altres rutes, com el Camí de Sant Jaume. L’Ajuntament de Manresa està acabant d’enllestir un espai provisional on s’instal·laran taquilles i altres serveis per atendre adequadament als pelegrins que hagin finalitzat el seu trajecte. Aquest espai tindrà també serveis higiènics, servei de wifi, endolls, una font d’aigua i màquines de vending.

El servei d’acollida de pelegrins ha estat presentat avui al Museu Comarcal de Manresa per la regidora en funcions de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós; del director de l’Oficina del Camí Ignasià, Josep Lluis Iriberri; de la coordinadora del projecte Manresa 2022, Sònia Puyol; i de la directora de l’Oficina de Turisme, Esperança Holgado. Els ha acompanyat també el director del Museu Comarcal de Manresa, Francesc Vilà.

Silvia Gratacós ha destacat que “aquest és un primer pas molt important per donar acollida als pelegrins un cop arribin a Manresa i sobretot tenint en compte que el 31 de juliol comença l’any jubilar que preveu un augment d’arribada de pelegrins”.

Josep Lluis Uriberri també ha ressaltat la importància d’habilitar aquest espai i fer que els pelegrins finalitzin el camí al Museu Comarcal de Manresa, “un punt històric important de la tradició educativa de la Companyia de Jesús”. El director de l’Oficina del Camí Ignasià ha explicat que l’any 2014 el Camí el van fer uns 200 pelegrins i “aquest any ja en portem un centenar, el que ens fa pensar que enguany superarem el nombre de visitants, ja que a partir d’ara entrem en els mesos de major afluència de pelegrins”.

Primer pas fins que es pugui construir el futur Centre d’Acollida

En l’horitzó de Manresa 2022, aquesta actuació és un primer pas que tindrà continuïtat quan es construeixi el futur Centre d’Acollida de Pelegrins que estarà ubicat a les mateixes instal·lacions del Museu Comarcal de Manresa (Antic Col·legi de Sant Ignasi), situat a tocar de l’antic Hospital de Santa Llúcia, el primer lloc on Sant Ignasi de Loiola va ser acollit quan va arribar a Manresa el març de 1522, i on avui hi hala Capella del Rapte.

En aquest espai provisional habilitat, obert de dilluns a diumenge de 10 a 18 h, els pelegrins i visitants trobaran el seu punt d’acollida un cop arribin a Manresa, on podran recuperar-se físicament, segellar la seva credencial de pelegrí i aconseguir el certificat de pelegrinatge del Camí Ignasià. També podran segellar la credencial de pelegrí del Camí de Sant Jaume.

Pel que fa a les credencials, Sònia Puyol ha explicat que els pelegrins que facin un mínim de 100 quilòmetres a peu o 200 en bicicleta rebran una acreditació anomenada “La Ignasiana”, i els que hi facin en moto, cotxe o d’altres transports rebran un altre tipus d’acreditació.

La coordinadora del projecte Manresa 2022 ha informat que els pelegrins, un cop arribin al centre d’acollida, rebran informació turística i de serveis de la ciutat, i es farà èmfasi en que coneguin la ruta ignasiana de Manresa, amb els 4 nodes essencials (Cova, Seu-Balç, Museu-Rapte, Espai Manresa 1522). A tal efecte, hi haurà, a disposició dels pelegrins i visitants, uns opuscles sobre la ruta ignasiana a Manresa, que podran adquirir per 1 €. A la contraportada del llibret, hi haurà un espai per segellar la seva visita als nodes essencials. Si el porten segellat a l’oficina de Turisme o al Centre d’Acollida de Pelegrins, se’ls obsequiarà amb un record de Manresa.

El nou espai estarà senyalitzat des de d’entrada de Manresa pel sud, amb senyals direccionals de vehicles i de vianants.

Per la seva part, Esperança Holgado ha explicat el treball que s’està desenvolupant per establir un nou relat per explicar als visitants les vivències de Sant Ignasi que posarà en valor espais com la capella de Sant Ignasi Malalt o el Pou dela Gallina. Així mateix ha ressaltat les gestions que s’estan fent per garantir una bona oferta perquè els pelegrins puguin passar la nit a Manresa.

La ruta ignasiana de Manresa

La ciutat de Manresa va acollir durant onze mesos Ignasi de Loiola, un temps en què el pelegrí va viure una profunda transformació interior i en què va escriure els famosos Exercicis Espirituals, que el dugueren a fundar la Companyia de Jesús. La Manresa medieval que va conèixer va ser l’escenari del seu viatge interior, i ell va deixar la seva empremta a la ciutat al llarg dels segles.

La ciutat ofereix avui als peregrins, turistes i visitants la possibilitat de recórrer els espais vitals d’Ignasi de Loiola i els espais que conserven la petjada del sant. Són un total de 22 llocs. Els cinc essencials són el Museu Comarcal de Manresa (amb una gran col·lecció barroca i diversos testimonis d’art ignasià) que es troba en aquest edifici;La Seu gòtica de Manresa; el Carrer del Balç, centre d’interpretació dela Manresa Medieval; l’Espai Manresa 1522, la ciutat d’Ignasi, a la plaça de Sant Domènec; i el Santuari de la Cova. La resta de llocs són capelles de les què es pot observar el seu interior, o bé elements patrimonials accessibles des del mateix carrer.

Rutes ignasianes

  • Ruta ignasiana principal (Centre Històric)
  • Camí de Montserrat a Manresa (Camí del Pelegrí)
  • Camí de la Vall del Paradís al Pou de Llum i Sant Pau (Camí de la Il·lustració)
  • Camí de la Cova a Viladordis (Camí del Comiat)

Llocs ignasians

1.La Seu

2. Museu Comarcal (antic Col·legi de Sant Ignasi)

3. Capella del Rapte (antic Hospital de Santa Llúcia)

4. Casa Canyelles

5. Pou dela Gallina(i capella)

6. Centre d’interpretació del carrer del Balç

7. Basílica dela Seu

8. Capella de Sant Ignasi Malalt

9. Alberg del Carme (antics convent i església del Carme)

10. Casa Amigant

11. Plaça de Sant Domènec (antic Convent dels Predicadors)

12. Torre de Santa Caterina

13. El Cardener i el Pont Vell

14. Creu dela Guia (antiga Capella)

15. Creu de Beuys

16. Capella de Sant Marc

17. Creu del Tort

18. Pou de Llum

19. Ermita de Sant Pau i dipòsit d’aigua

20. Convent de Santa Clara

21. Creu de la Culla

22. Santuari dela Salut (Viladordis)