CAT | ESP

Comença la segona fase de les obres a l'antic Col·legi de Sant Ignasi, que consistiran en la rehabilitació de les façanes interiors del claustre

L’edifici de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi ha iniciat recentment la segona fase de les obres: la rehabilitació de les façanes interiors. Seran dos mesos de treballs per reformar elements del claustre de l’edifici. Per altra banda, s’està completant la primera fase, que consisteix a habilitar els espais d’acollida del Camí Ignasià i fer una ampliació dels espais expositius del museu, a banda de la nova rampa d’accés i uns nous lavabos. Aquest matí s’ha fet la presentació de la segona fase i una visita d’obres a l’edifici.

La segona fase de les obres a l’antic Col·legi de Sant Ignasi consisteix en la rehabilitació de diferents elements de la porxada del claustre, així com la millora del conjunt de finestres i finestrals de les façanes interiors. Aquest matí, se n’ha fet la presentació al mateix edifici, encapçalada per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, juntament amb el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo, i el regidor de Turisme i Festes, Joan Calmet.

En la presentació, l’alcalde ha remarcat la importància d’aquest projecte “per a Manresa 2022, però sobretot per la gent de la ciutat, de l’entorn del Centre Històric, per contribuir a fer un punt d’inflexió i millorar el patrimoni de la ciutat i repercuteixi en els veïns del sector”. L’alcalde ha afirmat que la suma d’esforços de les diverses administracions va fent possible les diverses fases del projecte, fins a la culminació a final del 2017, quan és previst que els nous espais s’omplin d’activitat.

El regidor Marc Aloy ha explicat els treballs que ja han començat al claustre, concretament la retirada de la cornisa de les façanes interiors del claustre, que serà substituïda per una de nova que ja és a punt per col·locar-se, i ha conduït una visita per l’edifici, per tal de mostrar l’estat actual dels espais inclosos en la primera fase, que va començar aquest estiu.

Amb els treballs que ara comencen es refarà la meitat malmesa de la cornisa de pedra de remat dels arcs del claustre. Així mateix, es preveu sanejar altres elements, com arcs i pilars. També s'actuarà a les voltes de tot el claustre, retirant la pintura i l'arrebossat existent per aplicar-hi un revestiment d'estuc de calç.

L'actuació a les façanes altes del claustre consisteix a resoldre les deficiències funcionals més urgents: renovar i millorar les fusteries de les obertures per assegurar-hi adequadament l'estanqueïtat davant l'aigua i enfront les pèrdues tèrmiques. L'actuació inclou l'execució dels finestrals, mai acabats de construir a l'edifici, de la planta tercera. Les obres també inclouen la col·locació de persianes enrotllables de fusta a totes les obertures, per assegurar el control tèrmic de l'edifici a les èpoques de calor.

En aquests moments, ja s'està executant la substitució de la cornisa de pedra malmesa. Així mateix, s'estan fabricant les fusteries de les obertures de les façanes interiors del pati del claustre que cal col·locar de nou o substituir. Per tal de realitzar aquests treballs, ja hi ha col·locades també les diferents bastides que permeten accedir a les tres plantes de les façanes del pati de l'edifici.

El pressupost d’aquesta segona fase de les actuacions és de 348.693,50 euros, dels quals 107.000 provenen d’una subvenció del departament de Cultura de la Generalitat, i la resta a càrrec de l’Ajuntament. El termini d’execució és de dos mesos.

La primera fase ha afrontat una part dels espais destinats a acollida de pelegrins

Al museu també s'hi estan duent a terme altres intervencions destinades als nous accessos a l'edifici i a nous espais destinats a centre d'acollida de pelegrins. D'aquesta actuació, que quedarà completada l'any vinent, se n'ha executat la primera fase, corresponent als compromisos per al 2016 derivats de la subvenció atorgada pel Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat.

Així doncs, després de la primera fase, a l'obra ja es poden veure alguns dels espais que es destinaran a punt d'informació i recepció de l'edifici, les rampes d'accés al museu. Així mateix, a l'ala sud del museu s’estan el centre d'acollida de pelegrins i una sala polivalent, en planta baixa, i una gran sala del museu, molt gran i diàfana, a la planta primera. També s’han refet els lavabos situats a la façana nord del claustre. Aquesta fase de les obres ha tingut un pressupost de 456.000 euros.

Un paquet d’obres que representa una injecció global de 3,6 milions

Totes aquestes obres formen part del conjunt d’actuacions arquitectòniques i urbanístiques que es duran a terme els propers dos anys a l’edifici de l’antic Col·legi Sant Ignasi i al seu entorn urbà. Un paquet d’actuacions que representarà una injecció global de 3,6 milions d’euros i que inclourà obres a l’interior de l’edifici i també a l’entorn, per millorar la urbanització i la connectivitat entre Escodines i Barri Antic / Vic-Remei.

Una transformació molt important de l’edifici

Les obres a l’antic Col·legi de Sant Ignasi tenen per objectiu executar afrontar una transformació important en la funcionalitat de l’edifici, especialment pel que fa als accessos als equipaments que acull i a la implantació dels espais d’acollida de pelegrins en el punt final del camí Ignasià.

L’Antic Col·legi de Sant Ignasi, el primer equipament construït pels jesuïtes a la ciutat, actualment acull el Museu Comarcal de Manresa i l’Arxiu Històric Comarcal del Bages. L’edifici de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi és l’indret escollit per situar-hi els espais d’acollida dels pelegrins del camí Ignasià. L’Antic Col·legi esdevé, doncs, el punt d’arribada del Camí Ignasià.

El document director de l’Ajuntament de Manresa sobre les intervencions arquitectòniques a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi dóna resposta a la necessitat de reorganitzar l’esquema funcional de l’edifici, redefinir-ne els accessos, implantar-hi nous espai d’acollida de pelegrins i ampliar els nous espais de museïtzació del Museu Comarcal tenint en compte, especialment, la nova situació de l’entorn urbà de l’edifici generada per l’enderroc recent de la Sala Ciutat.

El conjunt d’intervencions previstes a l’edifici pretén assolir els objectius generals següents:

- Dotar l’edifici d’un nou accés principal des del nou espai públic previst a l’espai de la Sala Ciutat, antic solar de l’església originària enderrocada durant la guerra Civil espanyola.

- Formalitzar adequadament el nou front de l’edifici sobre el nou espai públic. La solució al nou front haurà de definir quin paper cal que tinguin les empremtes de l’església sobre la mitgera.

- Reorganitzar funcionalment l’edifici de manera que sigui possible un ús més autònom de cadascun dels equipaments emplaçats a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi (museu, arxiu històric i espais d’acollida de pelegrins).

- Resoldre les deficiències en les condicions d’evacuació de l’edifici.

- Potenciar l’espai del claustre com a espai públic obert a la ciutat i amb usos amb accés directe des d’aquest espai com els espais d’acollida de pelegrins.

- Racionalitzar la distribució d’espais del Museu Comarcal. Aquesta racionalització, i millora, hauria d’incloure dotar l’equipament d’un vestíbul propi, ampliar els espais expositius i racionalitzar els espais auxiliars.

Instagram Youtube Facebook Twitter