menu
Imatge de fons

Tornen les Jornades Europees del Patrimoni a Manresa, el cap de setmana de la Mediterrània

28/09/2017

Els propers dies 6, 7 i 8 d’octubre, es celebraran a Manresa les Jornades Europees del Patrimoni, que enguany coincideixen amb la Fira Mediterrània i s’incorporen al seu programa com a activitats complementàries.

Com cada any en aquesta època, els monuments i equipaments patrimonials d’arreu d’Europa obren portes per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni. Manresa també se suma a la celebració amb diverses activitats que serviran per apropar el patrimoni de la ciutat i difondre la consciència de conservar-lo a tots els públics, tant als manresans i manresanes com a les persones que vinguin a la ciutat amb motiu dela Fira Mediterrània.

Al llarg del proper cap de setmana es podrà gaudir de visites guiades a la Seu i als espais i edificis més emblemàtics del modernisme manresà amb accés a l’interior d’alguns d’aquests edificis, com la Buresa i la Casa Padró. Divendres s’inaugurarà l’exposició temporal del Museu Comarcal de Manresa sobre una col·lecció excepcional de xilografies. També hi haurà una visita teatralitzada a la Culla amb un tast de vins de la DO del Bages i una sortida a tres cellers vinícoles d'Artés, conduïda pel Centre d’Estudis del Bages amb voluntat d’obrir la visió al patrimoni de la comarca. Diumenge també hi haurà una visita guiada i l’institut Lluís de Peguera i diverses activitats obertes a tothom per commemorar els 90 anys de la institució.

Totes les activitats són gratuïtes i se’n pot consultar el programa sencer a:

http://www.manresa.cat/jep

Per a més informació:

Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa.

patrimonicultural@ajmanresa.cat

Tel. 938753410

o bé

Oficina de turisme de Manresa

turisme@ajmanresa.cat

Tel.938784090

Una activitat col·laborativa:

A Manresa, l’organització i la portada a terme de totes les activitats és possible gràcies a la col·laboració i el treball de múltiples institucions, entitats i persones a títol personal. Enguany hi participen l’Ajuntament de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages, el Centre d’Interpretació del carrer del Balç i Kanko.cat, el Museu Comarcal de Manresa amb el suport de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona., Manresa Turisme amb la col·laboració de Santasusana Assegurances i l’Hotelet, el Parc de la Sèquia amb el Camp d’Aprenentatge del Bages, DO Pla de Bages i MBICI, la Seu de Manresa i l’INS Lluís de Peguera conjuntament amb Amics del Peguera, l’AMPA de l’INS Lluís de Peguera, i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Delegació del Bages-Berguedà.

Les JEP a Catalunya

Les Jornades Europees de Patrimoni(JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. Els palaus, els castells, els monestirs, les fàbriques, els jardins històrics i altres espais patrimonials relacionats amb la natura, obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i oferiran activitats per donar a conèixer en profunditat el seu patrimoni comú, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració.

A Catalunya, les JEP compten amb l’impuls i el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

Les JEP són la festa del patrimoni i els diferents municipis i entitats organitzen un seguit d'activitats gratuïtes per a tots els públics: visites guiades, representacions teatrals, concerts, exposicions... Es poden consultar totes a l'agenda en línia, un espai perquè tots els usuaris tinguin al seu abast, sigui a través de l'ordinador o a través d'un dispositiu mòbil, la programació completa de les JEP 2017.

http://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2017

Programa:

Divendres 6 d’octubre

19h

Inauguració de l’exposició

Xilografies. La fusta feta imatges! L'auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII - XXI

Museu Comarcal de Manresa (Via de Sant Ignasi, 40)

Organitza: Museu Comarcal de Manresa, Ajuntament de Manresa i Xarxa de Museus Locals - Diputació de Barcelona.

20h

Visita teatralitzada a la Casa de la Culla

Casa de la Culla (C/ de la Culla s/n)

Recularem100 anys i veurem aquesta masia envoltada de vinyes de la mà d’una minyona i un mosso que, tot xerrant i treballant, us anirà servint una copeta devi.

Inscripció prèvia a www.parcdelasequia.cat o al telèfon 93 877 22 31 (places limitades)

Es podrà arribar a la Culla en bici. Sortida a la Plaça de Sant Domènec a les 19h amb bicicleta pròpia o de MBICI (Servei gratuït. Cal reserva prèvia a mbici@mbici.cat o bé a 938725828 / 629321760). Recorregut de 7Km aproximadament d'anada i tornada

Organitza: Parc de la Sèquia

Col·laboren: Camp d’Aprenentatge del Bages, DO Pla de Bages i MBICI

Dissabte 7 d’octubre

9.30h

Visita als tres cellers vinícoles d'Artés: Caves Gibert, Celler Solergibert i Celler Cooperatiu

Són exponents de la important història vitivinícola d'Artés i del nostre patrimoni col·lectiu.

Punt de trobada: davant l’església parroquial d’Artés

Inscripció prèvia a cebages@cebages.org

Organitza: Centre d'Estudis del Bages


11h
125 anys de les Bases de Manresa: de l’ajuntament a la ciutat modernista
Visita guiada als espais més significatius de la Manresa de l’any 1892: des de la Casa Consistorial on es va celebrar l’assemblea de la Unió Catalanista, als principals carrers i edificis del moment amb accés a algun dels edificis modernistes més emblemàtics de la ciutat, com ara la Buresa.
Places limitades. Més informació i reserves al 93 878 40 90; a turisme@manresaturisme.cat i a www.manresaturisme.cat
Organitza: Manresa Turisme
Col·laboren: Ajuntament de Manresa, Santasusana Assegurances

12h i 13h

Descobreix la Basílica de la Seu

Visita guiada per l'exterior i l'interior del temple, el claustre, la cripta, els retaules gòtics i les millors peces del Museu històric de la Seu.

Places limitades. Més informació i reserves al 93 872 14 66 o bé a carrerdelbalc@ajmanresa.cat

Organitzen: Ajuntament de Manresa, la Seu de Manresa, Carrer del Balç i Kanko.cat

Diumenge 8 d’octubre


D’11 a 13h

90 anys de l'Institut Lluís de Peguera

Visita a les parts més antigues de l’edifici rehabilitades: sala d’actes i biblioteca

11:30h: Inici a l’entrada de l’Institut perla Plaçad’Espanya. Balls a càrrec de l'alumnat del Peguera

12h: Visita guiada per l’edifici

12:30h: a la sala d'Actes de l'Institut.Benvinguda de direcció, presentació del Llibre “ Pinzellades d’història” d’en Pere Gasol i explicació d'en Francesc Comas.

13h: Concert de Els Rostolls i pastís d'aniversari

Organitza: INS Lluís de Peguera., Amics del Peguera i AMPA de l’INS Lluís de Peguera

Amb la col·laboració de:Ajuntament de Manresa, Centre d'Estudis del Bages i Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Delegació del Bages-Berguedà,

Portes obertes

Al Museu Comarcal de Manresa

Dissabte de 10 a 14h i de 17 a 20h; Diumenge de 10 a 14h

Via de Sant Ignasi, 40

Entrada a l’exposició permanent i temporals

Al Carrer del Balç

Diumenge de 10 a 14h

Baixada del Pòpul, s/n

Visita al carrer i a la maqueta del carrer medieval (La visita complerta al centre d’interpretació medieval té el preu habitual de 5€ tarifa general i 4€ tarifa reduïda)