menu

Amb els últims treballs de jardineria es completa l'obra d'urbanització de la via de Sant Ignasi i carrer Vidal i Barraquer

28/02/2019

Recentment s’han completat els treballs d’urbanització del carrer Vidal i Barraquer i una part de la via de Sant Ignasi, a l’entorn del Museu Comarcal. L’obra, d’un cost d’1,2 milions d’euros, s’ha dut a terme durant gairebé un any. Conjuntament amb les obres que s’han fet a la vorera del tram sud de la via de Sant Ignasi, Manresa estrena un nou itinerari, amb voreres amples i arbrades i calçades renovades, entre el carrer Sant Marc i el carrer Vidal i Barraquer. Aquest migdia hi fan una visita l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i els regidors Marc Aloy i Jordi Serracanta.

Ja s’ha completat del tot la urbanització del carrer Vidal i Barraquer i el tram de la Via Sant Ignasi entre la plaça Sant Ignasi i les piscines municipals. Fins fa pocs dies no s’ha acabat la plantació d’arbres (que s’han plantat en l’època idònia) i jardineria i per tant en aquest moment els treballs ja estan completament finalitzats. L’obra ha tingut un import total de 1.284.350,55 euros i han estat assumides per Criteria Caixaholding SL fruit del conveni signat amb l’Ajuntament de Manresa el novembre de 2014.

Els treballs han coincidit amb les obres per executar una vorera ampla i arbrada al tram sud de la via de Sant Ignasi, entre el camí de la Cova (sota la passera) i la plaça Sant Ignasi, que dona continuïtat a la que ja hi ha al tram de carrer més al sud i millora substancialment l’itinerari de vianants entre el riu Cardener (zona del pont Vell) i la plaça de Sant Ignasi. Unes obres que han tingut un cost de 246.000 euros.

Amb la finalització d’aquestes dues obres, per tant, es completa la transformació d’aquest espai públic des de la passera de les Escodines fins a les piscines municipals, que, amb un import total de 1.530.000 euros han permès una millora substancial d’aquests vials i donar continuïtat a un recorregut per a vianants, arbrat des del parc del Cardener fins a les piscines.

Aquest transformació no acaba aquí ja que dimarts que ve hi ha previst que la Junta de Govern aprovi la licitació de l’obra d’urbanització del tram nord de la via Sant Ignasi, l’avinguda Bertrand i Serra i la plaça del Remei. Unes obres que significaran una nova inversió de 3,3 milions d’euros

A més, en aquest mateix sector ja s’han invertit 1 milió d’euros al Museu Comarcal, que durant la segona quinzena de març es remprendran les obres per un valor de prop de 500.000 euros més i el pressupost 2019 contempla una partida de 600.000 euros.

Aquest migdia fan una visita al conjunt de les actuacions l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy; i el regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta.

L’alcalde, Valentí Junyent, ha mostrat la satisfacció per haver finalitzat els treballs a la via Sant Ignasi i Vidal i Barraquer. Segons ell, el conjunt d’actuacions al sector “demostra l’aposta d’aquest govern per aquesta zona d’entrada a la ciutat, amb una millora que permetrà que la ciutadania guanyi en qualitat de vida”. Hi ha afegit que “quan parlem del projecte Manresa 2022 com un repte i una il·lusió no només ens referim a millores per als que ens vinguin a visitar, sinó sobretot per als que vivim a la ciutat. Aquesta inversió fa que els veïns tinguin millors condicions de mobilitat i tindran una imatge renovada del seu carrer. Aquest també es el sentit del 2022”.

Al seu torn, el regidor d’Urbanisme, Marc Aloy, ha posat èmfasi en la “transformació en positiu d’aquest espai, una porta d’entrada a la ciutat que connecta dos equipaments importants com les piscines i el Museu Comarcal amb el riu Cardener”. Per al regidor, “aquesta actuació millora els espais públics, sobretot el recorregut de vianants”, i ha recordat que es tracta d’una inversió molt important: 1,5 milions d’euros , que sumats a les intervencions de la Baixada dels Drets i l’ampliació futura de la plaça Sant Ignasi (a la zona dels nous accessos al Museu) arribarà a 3 milions. A més, ha recordat, “els propers mesos és previst que comenci la intervenció a la via sant Ignasi fins a la carretera del Pont de Vilomara i plaça del Remei, amb 3,3 milions d’euros més. Per tant el conjunt d’inversió en tot aquesta artèria de la ciutat suma més de 6 milions“.

El regidor Jordi Serracanta ha explicat que des del punt de vista de la mobilitat, “la intervenció és una aposta clara per la millora espais per a vianants. Tots coneixíem les dimensions de les voreres, molt estretes, que impedien una bona mobilitat per a les persones. Les ampliacions permeten tenir espais de qualitat”. Igualment, ha esmentat que un cop finalitzades les obres en aquest sector i els canvis a l’entorn de la Bonavista “estem constatant que la porta d’accés al Centre Històric a través de l’entrada sud de la ciutat, cap al carrer Joan XXIII i carretera de Vic, està sent cada cop més utilitzada pels conductors, de manera que l’actuació ha representat també una millora d’aquests accessos”.

Projecte d’urbanització del carrer Vidal i Barraquer i Via de Sant Ignasi

L'objectiu d’aquest projecte ha estat actualitzar les diferents xarxes de serveis que hi passen, millorar les seves condicions d’accessibilitat i proporcionar al nou carrer un nivell de qualitat urbana i cívica adient pel Centre Històric de Manresa. L’àmbit d’actuació ha inclòs el tram de la Via de Sant Ignasi entre la plaça Sant Ignasi i les Piscines municipals i el carrer Vidal i Barraquer, una superfície de 4.594 m2, amb un pressupost de 1.284.350,55€ (IVA inclòs), que ha finançat Criteria Caixa.

Els principals condicionants que ha hagut de resoldre aquest projecte són els següents:

  • Ampliar i millorar els recorreguts per a vianants.
  • Resoldre adequadament la cruïlla de la via de Sant Ignasi amb el carrer Vidal i Barraquer.
  • Racionalitzar els accessos a les Piscines Municipals i dotar l’àmbit d’uns espais especials per les parades de bus i zones de càrrega i descàrrega.
  • Completar la dignificació de l’espai públic a l’entorn de l’antic Col·legi de Sant Ignasi.
  • La nova ordenació de la via Sant Ignasi es caracteritza per la configuració d’una nova calçada més estreta, de 7 metres amb dos carrils de circulació, un per cada sentit de la marxa. Aquesta reducció de la calçada ha permès l’ampliació d’ambdues voreres. En el cas de la vorera del costat del Centre Històric, aquesta passa a ser sempre superior a 3 metres d’amplada i arbrada. La vorera contrària, en relació al Museu Comarcal té una amplada sempre superior a 2,5 metres.

Pel que fa a la nova ordenació del carrer Vidal i Barraquer, cal destacar que aquest s’ha ampliat substancialment, des dels poc més de 13,5 metres que tenia fins als 25 d’amplada que té actualment, mitjançant la reconfiguració del solar de les piscines municipals tal com ja preveia el planejament. Em concret, la vorera en contacte amb el Museu Comarcal té ara una amplada constant de 5 metres i és arbrada; hi ha dues calçades de 6 metres, amb dos carrils cadascuna, i la part central del carrer està ocupada per una mitjana arbrada i vegetada de 4 metres d’amplada. La nova vorera de les piscines té també una amplada constant de 4 metres i arbrada.

La vegetació

La vegetació, que s’ha acabat de plantar darrerament, responen a criteris de sostenibilitat. Així totes les espècies utilitzades són adaptades a les condicions climàtiques de la zona.

-A la Via de Sant Ignasi s’hi ha plantat pereres de flor, uns arbres de port mitjà-petit.

-Al carrer Vidal i Barraquer s’hi ha plantejat tres fileres de plàtans (Platanus x hispanica), a les dues voreres i al parterre central. Aquests plàtans incorporen el plàtan monumental que formava part de la històrica plataneda de la piscina i que està protegida pel catàleg d’arbres i arbredes de la ciutat i que el Pla especial determina que s’ha de recuperar.

-Sota dels plàtans del parterre central, s’han plantat o s’aniran plantant espècies arbustives que aportin floracions diferents al llarg de l’any: festuca (Festuca glauca), la Spiraea (Spiraea cantoniensis), la muhlenbergia (Muhlenbergia capillaris), la perovskia (Perovskia atriplicifolia), i el carex (Carex testacea).

-A més a més la vorera de les piscines comptarà amb una jardinera continua en contacte amb la nova tanca que permetrà la plantació diverses espècies d’enfiladisses com el falç gessamí (Trachelospermum jasminoides), la vinya verge (Parthenocissus tricuspidata robusta) i l’heura (Hedera hélix) . Es tracta de plantes enfiladisses perennes i caduques, que aportaran variabilitat cromàtica a cada estació.

-s’ha instal·lat un reg per degoteig per arbustives i arbres automatitzat amb programadors elèctrics, amb un sistema de telegestió.

La mobilitat

Aquest projecte també resol la cruïlla de la via Sant Ignasi i el carrer Vidal i Barraquer, mitjançant una semaforització completa, i els conflictes d’accés a la piscina, definint uns nous accessos. A més a més, al carrer Vidal i Barraquer s’habiliten espais en els dos sentits de circulació per resoldre adequadament les parades del bus urbà i de servei a les Piscines i al Museu Comarcal, així com els descotxaments puntuals.

Finalment, la proposta incorpora nous passos de vianants per racionalitzar i millorar els recorreguts per a vianants.

Obres a la vorera sud de la via Sant Ignasi

Pel que fa a l’altra actuació que s’ha dut a terme, comporta una millora important de la relació entre el parc del Cardener i el Centre Històric. L’actuació és a la vorera oest (pujant la via Sant Ignasi a l’esquerra, sota la Seu), on també s’ha plantat arbrat, que posa en relació el riu i el Museu Comarcal de Manresa i permet millorar la comoditat i el paisatge urbà del darrer tram del Camí Ignasià, que es clou a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi.

El projecte ha tingut un cost de 246.162 euros, dels quals 144.442 són aportats per l’Ajuntament de Manresa i 101.720 són finançats a través del projecte FEDER2015-2020 que porta per títol “Manresa 2022: Arribada del Camí Ignasià” i que ha permès obtenir finançament per diverses actuacions com el Museu Comarcal, una part de les obres d’urbanització de l’entorn de l’ascensor de la plaça Major i altres obres que s’executaran l’any 2019 i 2020, com la urbanització del carrer del Balç, entre d’altres.

La intervenció ha permès completar un recorregut per a vianants arbrat, còmode i agradable entre el riu i la carretera del Pont de Vilomara un cop s’han completat també les obres d’urbanització del tram a l’entorn del Museu, i del tram entre les piscines i la carretera del Pont de Vilomara, que es duran a terme posteriorment.

L’ordenació de la vorera es desenvolupa seguint les traces dels trams ja executats de la vorera oest de la Via de Sant Ignasi. En la major part de la vorera, s’ha ampliat per tal de donar continuïtat als trams ja executats i passa a tenir una amplada de 4 metres. Per aquest motiu també s’ha intervingut en la meitat de la calçada, que queda amb dos carrils de 3,25 metres d’amplada amb dos sentits de circulació amb un total de 6,5 metres de calçada.

Pel que fa a la vegetació, quan arribi el fred, s’han plantat quinze lledoners (Celtis Australis). L’actuació té una superfície total d’intervenció de 1.300 metres quadrats i una longitud de vorera que no afecta ni modifica les xarxes de serveis existents, llevat de l’enllumenat públic que s’ha renovat amb la instal·lació de 4 fanals tipus Gran Via de 9 metres d’alçada.