CAT | ESP | ENG | ITA

L'ús del bus urbà es va incrementar el 19% durant la campanya de Nadal a Manresa

La campanya de mobilitat d’enguany, des del 30 de novembre al 6 de gener, ha obtingut bons resultats en l’ús del transport públic. Entre els dies 21 de desembre i 7 de gener, en que el carrer Guimerà ha tingut prioritat per a vianants i transport públic, s’ha incrementat un 19% els viatgers. El preu del bitllet senzill a 1 euro ha tingut molta acceptació, amb un increment del 169%. Les mesures de l’Ajuntament van en la línia de descongestionar el centre de vehicles i avançar cap a una ciutat més sostenible, objectius pels quals l’Ajuntament continuarà treballant de cara al Pla de Mobilitat que properament es redactarà. D’altra banda, es valora positivament la campanya de dinamització del comerç i l’adequació amb diversos elements de decoració del carrer Guimerà.

Amb l’objectiu de facilitar la mobilitat de vianants i del transport públic a la ciutat durant la celebració les festes de Nadal, l’Ajuntament de Manresa va posar en marxa diverses mesures, per tal de facilitar i promocionar els desplaçaments de les persones: bus urbà a només 1 euro el bitllet senzill, reforç de servei i increment de freqüències de bus urbà els dies festius amb comerç obert, el tancament al trànsit del carrer Guimerà, donant prioritat al vianant i al transport públic, i un estand d’exposició de bicicletes per a promocionar el seu ús.

Campanya de priorització del vianant i el transport públic a Guimerà

Atès que el 87% dels usuaris que utilitza el bus urbà són de Manresa i la parada més utilitzada com a origen/ destí és la de Guimerà, aquest Nadal s’ha tornat a realitzar l’operatiu de prioritzar el carrer Guimerà per a vianants i transport públic. Per tal de fer que durant uns dies els protagonistes no siguin els cotxes, sinó el vianants i el transport públic, dels dies 21 de desembre al 7 de gener, el carrer Guimerà ha estat restringit al pas de vehicles privats de 10 del matí a 9 del vespre.

Amb aquesta actuació, que ha estat acompanyada d’una decoració especial amb catifes, jardineres i banderoles amb diferents eslògans de mobilitat sostenible, que ha estat ben valorada per les associacions de comerciants, el consistori pretén que es pugui passejar pel carrer Guimerà, comprar, anar amb bicicleta... convidant a anar-hi caminant o en transport públic , que han tingut prioritat de pas.

Els resultats han estat un increment de viatgers del servei de bus urbà 19% respecte l’any anterior, assolint 73.577 viatgers entre els dies 21 de desembre i el 7 de gener, dates en què ha estat en vigor la priorització de transport públic a Guimerà. Durant el mes de desembre el bus urbà de Manresa ha transportat 188.212 viatgers, cosa que significa un increment del 17% respecte l’any anterior, i les línies que tenen parada a Guimerà han tingut també molt bons resultats. La L1 ha incrementat un 20% i ha arribat als 48.596 viatgers, la L2 ha incrementat un 14%, fins als 36.326 viatgers i la L3 un 15%, 9.439 viatgers.

L’Ajuntament de Manresa és conscient i recull les opinions i comentaris diversos en relació a la mobilitat al conjunt de la ciutat, tant pel que fa a la convivència de transport públic en espais de prioritizació de vianants, com a la restricció d’aparcaments (a Guimerà s’han eliminat 21 places). El consistori té per objectiu continuar treballant per tal que Manresa sigui una capital comercial i de serveis de qualitat, neta i endreçada, per descongestionar el centre i per aconseguir una ciutat més sostenible. Per això continuarà la tasca de conscienciar per una mobilitat pràctica i ecològica. El nou Pla de Mobilitat, que properament començarà a redactar-se, serà el marc en el qual es dissenyaran les prioritats en aquest àmbit, tant al centre comercial com al conjunt de la ciutat.

Èxit de la campanya de bus a 1 euro

Per tal de promocionar l’ús de nous clients al bus urbà, s’ha repetit la promoció que es va realitzar amb molt èxit a la Setmana Europea de la Mobilitat d’enguany, dirigida precisament a aquests nous usuaris. Durant el període de la campanya de Nadal, en què s’incrementa la mobilitat a la ciutat, del 30 de novembre (Fira de Sant Andreu) fins al 6 de gener (Reis), ambdós inclosos, el preu del bitllet senzill ha estat de només 1 euro.

Per a fer la comunicació d’aquesta promoció s’ha realitzat una campanya amb vinils a busos i marquesines.

Els resultats han estat un increment de viatgers en bitllet senzill comparant amb el mateix període de l’any passat del 169%, arribant a 34.466 viatgers. S’ha de tenir en compte que el bitllet senzill surt lleugerament més car que viatjar en T-10 (0,815 € cada viatge), i per aquest motiu es valora positivament que viatgers no habituals hagin volgut provar el servei. L’Ajuntament espera que aquest hagi estat satisfactori i puguin incorporar el bus urbà en els seus desplaçaments habituals per la ciutat, fent amb aquesta actuació, també, una ciutat més sostenible i saludable.

Reforços de servei

Per tal de millorar la mobilitat a la ciutat els dies de la Fira de Sant Andreu a Reis s’han dut a terme diferents reforços de les línies habituals del bus urbà.

En concret s’han reforçat les línies en dies de comerç obert, en què hi ha molta més mobilitat a la ciutat que altres festius. En aquest sentit els dies festius de comerç obert (6, 8, 15, 22 i 29 de desembre i 5 i 12 de gener) les línies L6, L7 i L8 que habitualment tenen freqüències d’una hora, han tingut freqüències de 30 minuts.

Els resultats han estat un increment del 11% de viatgers en festius durant el mes de desembre.

Promoció ús de la bicicleta

El dia 27 de desembre hi va haver a Guimerà un estand amb una exposició de bicicletes, per tal de poder provar durant tot el dia aquest tipus de transport que pot ser útil per a moure’s per a la ciutat en la nostra mobilitat quotidiana. Es van poder provar diferents models com bicicletes elèctriques, plegables, etc.

Instagram Youtube Facebook Twitter