menu
Imatge de fons
Manresa 2022

Ignasi de Loiola, la biografia

Ignasi de Loiola (1491-1556) és una de les figures més influents de la història de la humanitat i, al mateix temps, qui més projecció internacional ha donat a Manresa, on va viure durant quasi un any (1522-1523). Les experiències viscudes per Ignasi a Manresa el van ajudar a consolidar la transformació que havia iniciat a Loiola, quan va decidir abandonar la carrera militar per dedicar-se a la meditació i a la vida contemplativa. Segons va relatar ell mateix, a la ciutat del Cardener va tenir un seguit d’experiències místiques que resultarien decisives en la redacció dels Exercicis Espirituals.

La biografia completa
 • 1491
  Íñigo López de Loyola neix a Loiola, dins el terme municipal d'Azpeitia, en el si d'una família de la noblesa basca.
  L'inici d'una profunda transformació
 • 1521
  Exercint de militar, durant la defensa de Pamplona cau ferit a la cama dreta. Durant la convalescència experimenta una profunda transformació que l'impulsa a abandonar la vida anterior i a cercar la voluntat de Déu. Això fa que decideixi pelegrinar a Terra Santa i fer vida de penitent.
  El camí del pelegrí
 • 1522
  La primera fase del pelegrinatge el duu a Montserrat, on es confessa i es desprèn del vestit, l'armadura i l'espasa, i a Manresa, on viurà durant onze mesos.
  Durant la seva estada a la capital del Bages, Ignasi fa un viatge introspectiu que el porta a experimentar episodis de fervor espiritual, crisis i il·luminacions. Un seguit de vivències que enfortiran la seva vocació religiosa i li deixaran una profunda empremta, i que culminaran amb la redacció dels Exercicis Espirituals i, posteriorment, la fundació de l'orde jesuïta.
 • 1523
  Després del seu pas per Manresa decideix continuar el pelegrinatge i arribar a Jerusalem, on també farà estada.
  L'interès per la formació constant
 • 1524-1527
  Cursa estudis de Gramàtica a Barcelona (1524-1526) i continua la formació a Alcalá de Henares, on és processat per la Inquisició i empresonat, i a Salamanca, on se'l processa per segon cop i se li prohibeix predicar i ensenyar teologia. Finalment, decideix marxar d'Espanya.
 • 1528-1535
  Es llicencia en Filosofia a París (1535) i comença a estudiar Teologia.
  L'etapa sacerdotal a Roma
 • 1537
  És ordenat sacerdot a Venècia, des d'on es trasllada a Roma per celebrar la seva primera missa a la basílica de Santa Maria la Major.
 • 1540
  El papa Pau III aprova la fundació de la Companyia de Jesús. El 1541 comença la redacció de les Constitucions de la Companyia i n'és elegit superior general. Estableix de manera permanent la seva residència a Roma.
 • 1553-1555
  Relata les seves vivències al seu secretari, que serà l'encarregat d'escriure la seva biografia.
  Mort i canonització
 • 1556
  El 31 de juliol, Ignasi de Loiola mor a Roma.
 • 1609
  És beatificat pel papa Pau V
 • 1622
  És canonitzat pel papa Gregori XV.
Imatge biografia Imatge biografia Imatge biografia Imatge biografia Imatge biografia