menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

L'espectacle-musical Enecus deixarà entreveure el talent de la ciutat

27/07/2022

La producció 100% manresana ha iniciat els assajos d’un dels actes referents del projecte Manresa 2022

Els pròxims 17 i 18 de setembre el Teatre Kursaal acollirà un dels actes principals del projecte de ciutat Manresa 2022. Definit com un espectacle-musical, Enecus farà un viatge a través de la vida d’Ignasi de Loiola, i posarà de manifest la transformació que va viure a la ciutat. Les entrades per aquest muntatge estan disponibles a través de la web de www.manresa2022.cat i www.kursaal.cat.

L’obra, dirigida per Enric Llort, comptarà amb un repertori de renom íntegrament local, que posarà en relleu el talent de la ciutat.

Jordi Figueras encarnarà el personatge principal, Enecus (Ignasi), que, acompanyat de cinc presències, portarà a l’escenari la transformació interior d’aquest pelegrí que va deixar la seva empremta al món. Les cinc presències que l’acompanyen, i que representen els pensaments i les càrregues emocionals del protagonista són la consciència, interpretada per Natxo Tarrés; el desig interpretat per la soprano Marta Valero; l’alter ego del personatge que serà Salva Racero representant l’aliè, els impulsos "d’allò que ens agradaria fer, però no hem de fer, descarat”, tal com ho descriu el director, Enric Llort; la culpa, que interpretarà Josep Manuel Garzón i encarnarà la figura del pare d’Enecus (Ignasi), que el responsabilitzarà de la mort de la seva dona, la mare d’Enecus, en el part tota la seva vida i, finalment, l'enyor, representant la mare, interpretada per la cantant Celeste Alías. La mare des d'un punt de vista físic, però també des de la creença, la Mare de Déu que l’acompanyarà i li farà costat en el Camí. Una mare que mai ha tingut, però sempre l’ha sentit, la representació potser més palpable de les presències que ens acompanyen en el camí de la vida.

Tot plegat acompanyat del so, el personatge sempitern en el qual han treballat els germans Lluís Coll, compositor i director musical de l’obra i Miquel Coll, la musicalitat, la textura, el so. Un personatge més que acompanya aquesta transformació dels que apareixen a escena.

Així, Enecus despulla el personatge d’Ignasi des de la seva besant més humana i vulnerable per mostrar-nos al pelegrí de Loiola en la seva versió més intima i personal.

Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats

L’espectacle musical Enecus forma part de Manresa 2022, un projecte que conté més de 40 accions i 100 activitats distribuides en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a www.manresa2022.cat.

L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, essent el patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la corredoria d’assegurances Pujol com a patrocinadors globals del projecte.

De Manresa al món

Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.

Vídeo: Inici dels assajos d'Enecus